”Våga prova!” Det är Sättra Gårds vd Mats Erikssons tips till företag som funderar på att digitalisera ekonomin. Han berättar om fördelarna när hans lantbruks- och entreprenadföretag gick från papper och pärmar till realtidsredovisning i molnet. 

På lantbruks- och entreprenadföretaget Sättra Gård, i Upplands Väsby kommun, skrev man ut fakturorna och hade hyllmeter med pärmar. Samtidigt var de 30 medarbetarna väldigt operativa i verksamheten, och vd Mats Eriksson befann sig till exempel gärna ute på åkern. Det var svårt att ha någon på plats på kontoret för att hålla koll på ekonomin. Med hjälp av LR Revision & Redovisning gjorde företaget ett omtag och digitaliserade sin ekonomi i juni 2022.

– Digitaliseringen har skapat mobilitet, flexibilitet och frihet. Jag kan få koll på läget i firman direkt på min Ipad – i husbilen, stugan eller på traktorn, säger Mats Eriksson.

Lättillgängligt och uppdaterat
Förutom att all Sättra Gårds ekonomi nu finns samlad i molnet och tillgänglig var som helst, är den också alltid uppdaterad. Detta innebär att man kan diskutera aktuella siffror i stället för historik, och vara proaktiv och agera i tid om något ser konstigt ut.

– Min inblick i företagets ekonomiska status är nu ögonblicklig. Jag trycker bara på knappen så ser jag allt i realtid.

Är det något Mats Eriksson undrar över kan hans redovisningskonsult logga in i systemet och ge honom svar direkt.

Enkelt och lätthanterligt
Trots att det var en stor förändring kände Mats Eriksson ingen större oro för övergången, som sköttes av redovisningsbyrån och var klar efter endast ett par dagar. I takt med att så mycket annat digitaliseras i samhället var han säker på att det var rätt väg att gå.

– Övergången var ganska okomplicerad och gick väldigt bra. Jag kände mig trygg hela vägen och är jättenöjd med det nya systemet som är både enkelt och lätthanterligt. Till andra företagare som funderar på detta skulle jag vilja säga: våga prova!

Vill du veta mer om hur du kan digitalisera ditt företags ekonomi? Ta kontakt med oss så kan vi lägga upp en plan tillsammans.