För Aspnäs Maskin & lantbruk i Dala Husby är enkelhet och tillgänglighet det viktigaste när man väljer ekonomipartner. Hos LR Revision & Redovisning i Hedemora har de hittat rätt stöd och hjälp sedan femton år tillbaka.

Aspnäs Maskin & lantbruk är ett familjeföretag som driver både lantbruk och entreprenad. För tillfället består lantbruksdelen av spannmål, men till för bara ett par år sedan hade man även kor på gården. Entreprenörsdelen består av ett antal lastbilar och en grävmaskin som man antingen hyr ut eller utför uppdragsarbete med, som att till exempel leverera grus.

Eva Aspnäs är den i familjeföretaget som sköter administration och ekonomi och förutom hon själv och hennes man jobbar även tre barn i företaget. Hon berättar om relationen till LR Revision & redovisning i Hedemora som är företagets ekonomipartner.

  • Vi har varit kunder hos LR Hedemora i ungefär 15 år nu. De hjälper oss med allt vi behöver. Bokslut så klart, men också stöttning i redovisningsdelen. Jag är självlärd så det är viktigt för mig att ha någon att stämma av med löpande. Det är bara att ringa så får vi hjälp. Vi har inte tiden att prata så mycket eftersom vi som lantbrukare jobbar sju dagar i veckan. Då är det skönt med raka och snabba svar. 

Lantbruk är på flera sätt en speciell bransch med mycket regler och ofta stora investeringar. Dessutom är man ofta beroende av yttre faktorer som man inte kan bestämma över, som för lite sol eller alltför mycket regn som kan förstöra skördarna.

  • För oss är det jätteviktigt att de som hjälper oss med ekonomin kan vår bransch. Lantbruk är inte enkelt och det finns många regler och mycket som står på spel. Att leasa en bil är ju en sak men att köpa maskiner är något helt annat.

Precis som i andra branscher används mer och mer digitala hjälpmedel i administrationen även inom lantbruk. Men enligt Eva kan motståndet vara ganska stort inom branschen.

  • Det har förändrats jättemycket, men här är det vi som är bromsklossen. Camilla, som vi jobbar mest med, vill att vi ska gå över till att jobba mer digitalt. Men i vår bransch är det fortfarande lite gammeldags kan man tycka. Man tar i hand på affärer och skriver avtal med papper och penna.
  • Men det är klart, Camilla och de andra använder ju digitala verktyg och teknik som jag aldrig ser, efter det att jag gett dem mina underlag. Och det känns bra att någon annan har koll på det jag inte känner till, avslutar Eva Aspnäs.

 

Cathrin Frykevik, Johns Maskinstation i Väse

Intresserad att bli en del av LR Revision & Redovisning?

Kontakta Mikael Lagerberg för mer information och fortsatt diskussion.