K10 – klurig, men viktig
Snart är det deklarationstider och för många företagare dags att ge sig i kast med blanketten K10. En lite klurig, men viktig uppgift som avgör hur mycket lågbeskattad utdelning du kan ta ut ur ditt bolag, eller spara som utrymme till längre fram om ditt bolag går sämre just nu.
Det är om du är delägare i ett aktiebolag som du får K10-blanketten. Den tillhör din privata deklaration och har egentligen ingenting med ditt företag att göra. Blanketten används för att räkna ut hur stort utrymme du har för utdelning från ditt företag. Utrymmet avgörs, mycket förenklat, av den egna kontanta lönen, samtliga anställdas totala kontanta löner samt hur stor del du äger av bolaget.
För att kunna göra en utdelning överhuvudtaget måste företagen gå med vinst. Det måste med andra ord finnas pengar att ta ut. Du kan alltså ha ett stort belopp på din K10, men ändå inte kunna ta utdelning om företaget inte går med vinst. Men även om ditt företag inte går med vinst är det viktigt att lämna in din K10 eftersom utrymmet för utdelning följer med till nästa år och dessutom räknas upp med 3 procent varje år. Så om ditt bolag inte går med vinst ett år har du möjlighet att ta igen utdelningen när det går bättre eller när du säljer aktierna.
Det går också att justera gamla K10. Det kan vara bra att tänka på för den som kanske fyllt i på egen hand i början av företagets verksamhet och inte varit helt säker på hur det går till. För det kan vara ganska knepigt att förstå vilket uträkningssätt man ska välja eller att hålla reda på de olika termerna. Prata med oss om du är osäker på K10. Vi kan också hjälpa dig att lämna in uppgifterna för tidigare år om du missat det.