De flesta företagare har hört talas om K10 så här i deklarationstider. Kanske har du försökt förstå vilket uträkningssätt du ska välja eller struntat i att alls fylla i den. Men K10 är i själva verket företagarens bästa vän som avgör hur mycket lågbeskattad utdelning du kan ta ut ur ditt bolag. Och om ditt företag går dåligt kan du spara utrymmet till längre fram.

K10 är en bilaga som du får om du är delägare i ett aktiebolag. Den tillhör din privata deklaration och har egentligen ingenting med ditt företag att göra. K10 används för att räkna ut hur stort utrymme du har för utdelning från ditt företag. Utrymmet avgörs i regel, mycket förenklat, av den egna lönen, samtliga anställdas totala löner samt hur stor del du äger av bolaget.

Möjligheten att ta utdelning förutsätter att företaget går med vinst så att det finns pengar att ta ut. Du kan alltså ha ett stort belopp på din K10, men ändå inte kunna ta utdelning om företaget inte går med vinst. Men även om ditt företag inte går med vinst är det viktigt att lämna in din K10 eftersom utrymmet för utdelning följer med till nästa år och dessutom räknas upp med 3% varje år. Så om ditt bolag inte går med vinst ett år har du möjlighet att ta igen utdelningen när det går bättre eller när du säljer aktierna.

Det går också att justera gamla K10. Det kan vara bra att tänka på för den som kanske fyllt i på egen hand i början av företagets verksamhet och inte varit helt säker på uträkningarna.

Prata med oss om du är osäker på tidigare K10. Vi kan också hjälpa dig att lämna in K10 för tidigare år om du missat det.