Laura Possnert är auktoriserad revisor på LR Revision & Redovisning i Örebro och hon brinner för hållbarhet. I sitt arbete hjälper hon kunder med analyser och hållbarhetsredovisningar. Laura önskar att fler ska se chansen att bidra till en bättre värld och samtidigt öka sina affärsmöjligheter.

  • Många tror att det mest är jobbigt att arbeta aktivt med hållbarhet och ser inte det positiva. Men när man börjar göra de små förändringarna så lönar det sig ofta ekonomiskt. Allt ifrån att satsa på medarbetares hälsa som kan sänka sjukfrånvaron till att få bättre avtal med banken.

Lite förenklat handlar hållbarhetsredovisning om miljö, sociala- och ekonomiska aspekter. Ett helhetsperspektiv för ett hållbart samhälle. Men det räcker inte med att sopsortera och köpa ekologiskt kaffe.

  • Typiskt sett börjar arbetet med en så kallad väsentlighetsanalys som går igenom vilka områden företaget kan jobba med för ökad hållbarhet. När man startar behöver arbetet inte vara särskilt omfattande med avancerade och krångliga uträkningar. Huvudsaken är att sätta mål och komma i gång. Ett exempel kan vara att byta ut företagets bilar. Om företaget har tio dieselbilar idag kanske målet kan vara att enbart ha elbilar år 2030.

Hållbarhetsarbetet ska vara integrerat med företagets intressenter som till exempel kunder och leverantörer. För ett mindre bolag kan det fungera med att fråga intressenterna vad de tycker är viktigt vad gäller hållbarhet, medan större bolag ofta skickar ut enkäter som de sammanställer.

Hållbarhetsredovisningen görs i samband med årsredovisning. Här beskriver man hur man kommit fram till väsentlighetsanalysen, vilka mål man satt och hur arbetet har gått under året och vad man har för plan framåt.

För alla finns det saker att göra bättre, säger Laura Possnert. De flesta utgår från FN:s globala mål och det är ett bra sätt att börja på. Titta på dem och deras underkategorier, välj några få mål och börja där.

Laura tips för företag som ännu inte kommit i gång med hållbarhetsarbetet är att börja i det lilla.

  • Vi har alla ansvar för en hållbar framtid. Om man tar det privat, varför gör man det då inte som företag. Sen är det ju bara positivt om man även kan tjäna på det och bli ännu mer lönsam. Ta gärna hjälp av din revisor för rådgivning och att sätta mätbara mål. Men det viktigaste är att komma i gång. Allt behöver inte ske här och nu. Det handlar inte om att vara bäst utan att försöka.

Enkät: Hur jobbar ni med hållbarhet

Vi är nyfikna på hur våra kunder arbetar med hållbarhet idag. Är det ett nödvändigt ont, en möjlighet till nya affärer eller en plikt för framtida generationer? Svara gärna på vår enkät. https://forms.office.com/e/TzB4sBscHe