Det är inte ovanligt att arbetsgivare erbjuder anställda olika typer av förmåner där den anställdes motprestation är att avstå en del av sin lön. Frågan är hur detta kan påverka företagets momsredovisning. Vi sammanfattar Högsta Förvaltningsdomstolens dom.

I det aktuella fallet skulle ett företag som hyrde ut förmånscyklar till andra arbetsgivare även erbjuda företagets egna anställda förmånscyklar. De anställda skulle som motprestation avstå från en del av sin bruttolön. Den momsmässiga frågan var om bruttolöneavdraget innebär att företaget tillhandahåller en tjänst mot ersättning som i så fall kan bli föremål för moms.

Högsta förvaltningsdomstolen fann att avdrag på den anställdes lön, i momshänseende, ska ses som tillhandahållande av en tjänst mot ersättning. Detta är en ändring av tidigare praxis till följd av ett avgörande från EU-domstolen.

Nästa fråga blev då om det spelar någon roll om löneavdraget görs på bruttolönen eller nettolönen, eftersom detta tidigare har haft betydelse. Denna fråga besvarades nekande. Detta innebär i sin tur att den ersättning som den anställde betalar i form av ett avdrag på bruttolönen utgör företagets ersättning för prestationen. Domstolen besvarar dock inte frågan hur och till vilket belopp momsen ska beräknas på ersättningen.

Källa: Högsta förvaltningsdomstolens dom 2024-05-27, mål nr 7885-23