Påverka din kreditrating
Kreditupplysning kan vara en viktig pusselbit i dina affärer. En tidig varning om obestånd hos en kund eller leverantör spelar väldigt stor roll, särskilt i oroliga tider. Men vad händer om man själv missat en betalning eller hamnar i tillfälliga ekonomiska besvär. Vad ska man tänka på då? Vi har pratat med Richard Schramm som är Key account manager på Creditsafe, ett av Sveriges och världens ledande kreditupplysningsföretag.
De flesta känner nog till möjligheten att göra en kreditupplysning om man är osäker på en motparts betalningsförmåga, men hur gör kreditupplysningsföretag egentligen sina bedömningar?
–Vi samlar mycket information från många olika myndigheter som Kronofogden, Bolagsverket och Skatteverket till exempel. Med hjälp av den datan gör vi sedan beräkningar och får fram en rating som gör det enkelt att få snabb koll på en kund, leverantör eller på en kunds kund.
–Det handlar om att lära känna sina kunder och leverantörer. Vad är det för typ av bolag? Är de solida? Kan de leverera? Allt sånt påverkar ju dina egna eventuella kreditförluster i slutänden.
Kreditupplysningar spelar stor roll och allt fler använder tjänsterna. Så vad ska man tänka på för att ha en så hög rating som möjligt när andra ber om upplysningar för ditt företag?
–Det som påverkar ett bolags kredit mest är årsredovisning och bokslut som är en stor del av kreditupplysning. Det som drar ned bedömningen rör framförallt betalningsanmärkningar och kan komma från Kronofogden eller Tingsrätten. Det påverkar väldigt mycket i kreditupplysning.
–En annan sak är hur styrelsen ser ut och vilka andra bolagsengagemang ledamöterna har. Särskilt i nystartade bolag där det inte finns ekonomiska parametrar är styrelseledamöterna väldigt viktiga.
Avslutningsvis Richard, vilka är dina bästa tips till alla företagare som läser det här nyhetsbrevet och som vill maxa sin kreditrating?
–Mitt grundtips är att ta hjälp av din revisor eller redovisningskonsult för att få ett korrekt och bra bokslut som kommer in i tid. Förseningar är sådant som påverkar din rating. Det gäller även skatteinbetalningar. Skatteverket skickar inte påminnelser och finns det inte pengar på kontot går ärendet till kronofogden. Så håll koll på sitt skattekonto och betala i tid!
–Om man ändå skulle börja få betalningsproblem är det jätteviktigt att vara aktiv och ta en dialog med fordringsägaren och eventuellt inkassobolag. Allt för att undvika att hamna hos kronofogden. Det kan verka lockande att hoppas att allt ordnar sig och sticka huvudet i sanden, men det löser inga problem. Ta aktiv del i bolagets ekonomi och ta hjälp där det behövs.