Vi utsätts alla för risker, även du som företagare. Det går att minimera dem genom rätt försäkringar, men många små och medelstora företag har otillräckligt skydd. Något som kan få stora konsekvenser vid en oväntad händelse. Här går vi igenom de vanligaste försäkringarna för ditt företag och varför de är viktiga.

Försäkringar kan kännas som en onödig kostnad – tills olyckan är framme. Rätt försäkringsskydd kan vara skillnaden mellan att överleva en kris eller att tvingas lägga ner verksamheten. Som företagare är det viktigt att du ser över och anpassar försäkringarna utifrån din bransch och dina egna behov. Tänk också på att försäkringsbehoven kan förändras över tid. Om företaget växer är det viktigt att anpassa försäkringsbeloppen så att företaget inte är underförsäkrat. Ta gärna hjälp av en rådgivare för att se vad som passar dig bäst.

Företagsförsäkring – grundtryggheten
Företagsförsäkringen ger ett grundläggande skydd mot skador på företagets egendom och verksamhet. Om en brand, ett inbrott eller en vattenskada inträffar kan de ekonomiska konsekvenserna bli stora. Även kortare driftstopp kan leda till stora intäktsbortfall.

Utan en företagsförsäkring måste du som ägare själv betala för att ersätta förstörd egendom, reparera skador och täcka eventuella intäktsförluster. Med en försäkring kan du snabbt komma tillbaka till din vanliga verksamhet och undvika långvariga ekonomiska problem.

Övrig egendom som t ex fordon måste också försäkras. Tänk på att det kan finnas andra fordon än de som är trafikförsäkringspliktiga som behöver försäkras, som till exempel en skylift.

Ansvarsförsäkring – skyddar mot skadeståndskrav
Om ditt företag orsakar skada för en kund, leverantör eller annan tredje part kan det få stora ekonomiska konsekvenser. Skadeståndskrav kan uppgå till hundratusentals kronor, särskilt om det handlar om rådgivning där felaktiga beslut kan orsaka stor ekonomisk skada.

Misstag händer oss alla och du kan drabbas även om du är noggrann. En ansvarsförsäkring ger ekonomisk trygghet och gör att ditt företag kan hantera skadeståndskrav utan att riskera sin existens. I en del fall ställer dessutom kunder krav på att företaget ska ha en ansvarsförsäkring för att överhuvudtaget komma i fråga för att få uppdrag. För rådgivande yrken, som till exempel konsulter, är en konsultansvarsförsäkring extra viktig.

Rättsskyddsförsäkring – minskar kostnaden vid tvister
Har man otur kan man hamna i en rättlig tvist – med en missnöjd kund, en leverantör som brutit ett avtal eller med en anställd. Rättegångskostnader och advokatarvoden kan snabbt dra iväg och bli en tung ekonomisk börda, även om du har rätt. Rättsskydd ingår ofta i företags- och ansvarsförsäkringar.

Många företagare avstår från att ta juridisk strid på grund av kostnaderna, vilket inte alltid är så smart. Med en rättsskyddsförsäkring kan du ta hjälp utan att riskera företagets ekonomi.

Kompanjonförsäkring – säkrar företagets framtid vid delägares bortgång
I företag med flera delägare är det viktigt att planera för vad som händer om en av er skulle avlida eller bli långvarigt sjuk. Utan en kompanjonförsäkring kan arvingarna ärva aktierna och få inflytande över företaget – även om de inte har någon koppling till verksamheten. En kompanjonförsäkring ser till att företaget eller de kvarvarande delägarna kan köpa ut den avlidnes andel utan att det drabbar företagets ekonomi. På så sätt kan kvarvarande delägare fortsätta som planerat, utan att tvingas ta in nya delägare eller riskera att behöva sälja.

Försäkringar vid sjukdom – skyddar intäkterna om du blir sjuk
Som företagare är du ofta verksamhetens viktigaste resurs och många småföretag är helt beroende av sina ägare och några få nyckelpersoner. Om du eller en annan person blir sjuk under en längre tid kan företaget tappa intäkter och få svårt att driva verksamheten vidare.

En sjukvårdskostnadsförsäkring gör att du och nyckelmedarbetare snabbt kan få vård och därmed komma tillbaka i arbete tidigare. En sjukavbrottsförsäkring ger ekonomiskt stöd så att företaget kan överleva även om en viktig person inte kan arbeta.

Försäkring för anställda
Har företaget anställda men saknar kollektivavtal eller hängavtal? I så fall är det viktigt att tänka på försäkringsskydd för de anställda. Ett grundskydd bör minst innehålla tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och arbetsskadeförsäkring (TFA) för att skydda de anställda och företaget om det skulle inträffa olyckor på jobbet. Premierna för dessa försäkringar är ofta låga och det kan även gå att försäkra företagare själv. Dessutom krävs någon form av tjänstepension eller annan pensionslösning. 

Cyberförsäkring för digital trygghet
Ett alltmer populärt skydd är cyberförsäkringen. Småföretag kan vara sårbara för cyberattacker eftersom de ofta saknar avancerade säkerhetssystem. En cyberförsäkring skyddar vanligtvis mot dataintrång, driftstopp m m genom att täcka kostnader för IT-återställning, juridiskt stöd och förlorade intäkter.