Regeringen har inom ramen för januariöverenskommelsen presenterat ett förslag till budget för 2021. Här sammanfattas förslagen som rör företag och företagare. Om inte annat framgår föreslås förslagen träda ikraft den 1 januari 2021.

Tillfällig skattereduktion för investeringar

Företag och enskilda näringsidkare ska kunna få en tillfällig skattereduktion för investeringar. Skattereduktionen föreslås bli 3,9 % av anskaffningsvärdet på inventarier som anskaffas under 2021. Det innebär att avdrag får ske i den deklaration som lämnas 2022. Med inventarier avses maskiner och andra materiella inventarier avsedda för stadigvarande bruk i verksamheten och som skrivs av genom årliga värdeminskningsavdrag. Rätten till värdeminskningsavdrag påverkas inte.

Regeringen aviserar också vissa tekniska förändringar i reglerna om avdrag för negativt räntenetto och koncernbidragsspärrande underskott. Förslaget berör främst ett begränsat antal större företag, för berörda företag kan effekterna vara stora.

RUT- och ROT-avdrag

Systemet med RUT-avdrag utvidgas till att gälla ytterligare tjänster. För vissa tjänster ges rätt till RUT-avdrag även om de utförs utanför bostaden:

  • Flytt av bohag och annat lösöre mellan bostäder eller till och från magasinering. Det krävs enligt förslaget inte längre att transporterna har ett samband med flytt vilket krävs enligt ny gällande regler.
  • Möblering och montering av möbler, hushållsmaskiner och annat lösöre som hör till bostaden om arbetet utför i eller nära anslutning till bostaden. Inredning och hemstyling ingår inte i RUT-avdraget. Detsamma gäller köks- och badrumsinredning inkl. fasta garderober, dessa tjänster täcks in av ROT-avdraget.
  • Tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid ett tvätteri. I tjänsterna som ger rätt till RUT-avdrag ingår torkning, strykning, mangling, pressning och enklare lagningar, uppläggningar av kläder m.m. samt hämtning och lämning så länge transporten är en del av tjänsten. Kemtvätt ger inte rätt till skattereduktion. Inte heller tvätt av t.ex. stora mattor som kräver särskilda maskiner omfattas av skattereduktionen, gränsen går vid mattor som kan tvättas i en vanlig tvättmaskin. Sedan tidigare gäller att tvätt och reparationer som utförs i bostaden ger rätt till RUT-avdrag.
  • Transporter av bohag och annat lösöre till butiker, loppmarknader, auktioner eller liknande för försäljning. Syftet ska vara att sakerna ska kunna återanvändas. Det innebär att bl.a. trans-porter av grovsopor till återvinningscentraler inte omfattas av skattereduktionen.
  • Enklare tillsyn av bostaden inkl. fritidshus inom EES, t.ex. ta hand om post, vattna blommor, tända och kontrollera lampor och liknande. Även att öppna och stänga för att t.ex. släppa in hantverkare ingår. Däremot ingår inte bevakningstjänster som utförs av bevakningsföretag.

För tvätt och transporttjänster för återvinning föreslås arbetskostnaden beräknas som en schablon uppgående till 50 % av totalkostnaden inkl. moms. I dessa fall blir alltså RUT-avdraget 25 % av priset. Den sammanlagda skattereduktionen för ROT- och RUT-avdrag höjs till 75 000 kr, maxbeloppet för ROT-tjänster är 50 000 kr.

Grön teknik

Det nuvarande systemet med skattereduktioner för investeringar i bl.a. solenergi där bidrag kan fås i efterhand och om det finns budgetmedel kvar tas bort. Istället införs ett system som liknar ROT-avdrag. Det nya systemet innebär att installatören kan begära att få en del av installationskostnaden utbetald från Skatteverket på samma sätt som vid ROT-avdrag. Den som låter utföra arbetet får en preliminär skattereduktion och behöver inte ligga ute med pengarna. Jämfört med dagens regler handlar det inte om fler tjänster eller högre bidrag utan om ett nytt system. Stöd kan fås för följande investeringar och med följande belopp.

  • Solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet. Om det är ett kombinerat system för både elproduktion och värmeproduktion måste elproduktionen uppgå till minst 20 % av den totala produktionen. Skattereduktionen föreslås bli 15 % av arbets- och materialkostnaden.
  • Lagring av egenproducerad el för att använda energin vid ett annat tillfälle. Skattereduktionen föreslås bli 50 %.
  • Laddning för elfordon om laddstationen uppfyller vissa standarder. Även här föreslås skatte-reduktionen bli 50 %.

Stödet omfattar arbete och material, inkl. leverantörens vinstpåslag. Projektering och t.ex. resekostnader är därför inte stödberättigade. Det föreslås även ett årligt tak på 50 000 kr.

Systemet omfattar endast installationer i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. Installationen ska hänföras till en viss bostad. Detta innebär t.ex. att solceller i en bostadsrättsförening som betjänar flera lägenheter eller husets gemensamma förbrukning eller en laddstation som kan användas av flera inte ger rätt till skattereduktion. Det finns dock inget krav på att själva anläggningen ska ligga i direkt anslutning till bostaden. Det innebär att installationer i näringsfastigheter faller utanför skattereduk-tionssystemet.

Arbetsgivaravgifter

För att företag ska kunna bedriva forskning och utveckling förbättras villkoren för nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Den andel av arbetstiden som den anställde ska arbeta med forskning och utveckling sänks till minst hälften av arbetstiden från 75 %. Det högsta sammanlagda avdraget höjs till 600 000 kr per månad.

Vidare föreslås en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer mellan 19 och 23 år, dvs har fyllt 18 men inte 23 år vid årets ingång. Under perioden 1 april 2021 till den 31 mars 2023 ska endast ålderspensionsavgift och 9/20-delar av övriga avgifter betalas på ersättning upp till 25 000 kr per månad. Arbetsgivaravgifterna blir därmed 19,73 %.

Det föreslås även en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda. Ett företag kan alltså anställa upp till två personer och få rätt till nedsättning. Förslaget beräknas träda ikraft den 1 juli 2021 och gälla till den 31/12 2022.

Inkomstbeskattning

Det sker flera förändringar i inkomstbeskattningen. Regeringen föreslår att skillnaden i beskattning mellan pensionärer och personer under 65 år till följd av jobbskatteavdraget ska minska ytterligare för att helt vara borta 2023. Vidare föreslås en skattereduktion i form av ett grundavdrag på 1 500 kr. Till skillnad från jobbskatteavdrag kommer detta grundavdrag även att gälla ersättningar från olika socialförsäkringar.

Även en tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster för att hantera ökade arbetskostnader under 2021 och 2022 föreslås. Den närmare utformningen av stödet är inte klart men det ska ha en lågin-komsttagarprofil och vara helt utfasat vid inkomster på 50 000 kr per månad.

Förmånsbeskattning

En teknisk förändring föreslås när det gäller beräkning av kostförmån, istället för som idag genom-snittspris ska den beräknas utifrån prisbasbeloppet. Kostförmån för en hel dag föreslås bli 0,52 % av prisbasbeloppet.

Den 1 juli 2021 ska det ske förändringar i schablonberäkningen för att fastställa värdet av bilförmån för att bättre spegla kostnaden av privata bilinnehav och för att inte premiera fossildrivna bilar. Det är det ränterelaterade och prisrelaterade beloppen i bilförmånsberäkningen som kommer att höjas, hur är dock inte klart ännu. Systemet kommer att gälla bilar som blir skattepliktiga efter den 1 juli 2021

Kontakta oss